Ankkorv, snabbsyrad vitkål och puylinser

on

Inför julen gjorde jag ankkorv. Jag har aldrig gjort korv i hela mitt liv, men med en ny hushållsassistent och en stor portion envishet tyckte jag att det var dags att utforska detta med egen korv. Köttallergiker som jag är så är det en utmaning att hitta korv som fungerar. Även när jag köper strutskorv så är fjälstret i regel av kollagen, som i grunden är gjort på däggdjur, som jag inte tål. Det funkar fint om jag tar bort så mycket korvskinn jag kan, men jag har saknat den där krispiga stekytan som går förlorad då. Jag har faktiskt kunnat äta korv med kollagenskinn utan reaktion ett par gånger, men grejen är att jag inte vet säkert att det kommer att gå. Det kan bli reaktion, eller så blir det det inte. Naturtarm går i vilket fall inte. Det mådde jag riktigt kasst av.

Så jag köpte något som heter NutraCasing. Köpte på nätet från Lundgrens skafferi. Helt vegetabiliskt fjälster, men man ska veta att det är vattenlösligt. Du kan inte göra kokkorv. Du kan heller inte, som jag gjorde, sousvide-laga korven, för när fettet smälter i korven löser skinnet upp sig efter ett tag. Försökte nämligen först tillaga sousvide och sedan steka. Jag fick skala bort kinnet, för det lossnade. Men så blev det inte när jag helt enkelt stekte den, rakt uppochner. 

Hittade recept på ankkorv på bloggen detgodaste.wordpress.com (älskar bloggen!) av Erik Videgård. Vilket recept! Och oj, vad roligt det var att göra korv! Det vill jag göra igen, snart! Jag gjorde korven utan nitritsalt (använde vanligt salt), vacuumförpackade och fryste in. 
Tillbehör: Nedanstående är för två personer.

Jag snabbsyrade vitkål enligt följande. 

  • Ca 3 dl fint skuren vitkål, kramad. 
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1/4 dl vinäger
  • 1 tsk salt
  • Spad från inlagd cayennepeppar (bör kunna ersättas av lite sambal oelek eller något i den stilen)
  • 1 krm anisfrön

Koka upp vätskan till lagen, men lägg inte i anisfröna plus lagen från cayennepepparen än. Häll vätskan över kålen medan lagen är varm, se till att du har ett kärl med lock så att du kan skaka om härligheten. Tillsätt inte lagen från chilipepparen samt anisfröna när lagen svalnat så att du har koll på smaksättningen. 

Puylinserna gjorde jag så här. 

  • 2 dl puylinser
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1 stor morot, finhackad
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 salladslökar
  • 1 msk ankfett
  • Salt
  • Peppar
  • Sherryvinäger

Hacka lök, vitlök, morot, och stek i ankfett en kort stund. 

Koka linserna i buljongen i ca 20 minuter. Tillsätt de stekta rotfrukterna. Salta och peppra. Det ska vara väldigt lite buljong kvar när du har kokat klart. Häll på sherryvinäger och rör om.

Lägg upp, ta en kvist oregano eller timjan och lägg på. Eat or die. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s