Okonomiyaki – ja tack!

Tänk att så många matkulturer har sina egna varianter av pannkakor. Crêpes, galettes, amerikanska pannkakor, injera, blinier – och, mina vänner – okonomiyaki! Okonomiyaki är en japansk version som är helt fantastiskt god. En matpannkaka som gränsar till omelett, kanske. Vi blev bekanta med den förra året, när vi började prenumerera på Årstidernas vegetariska matkasse. Och i går gjorde vi den igen, bara för att den är så god. Någon äkta okonomiyakisås har vi inte, men vi gjorde två varianter av sås till.

Smeten görs, för två personer, på:

  • 4 ägg
  • 1,2 dl vetemjöl (eller annat mjöl)
  • Lite salt
  • 1 dl vatten
  • Fint strimlad vitkål eller spetskål, ca 4 dl
  • Två fint skurna salladslökar


Sås kan man göra genom att ha lite tamari i hoisinsås. Det är gott med lite majonnäs till, men rör i lite risvinäger. Jag hade i lite för mycket tamari respektive risvinäger, så såserna flöt ut lite. Det ska de inte göra. Konsistensen ska vara så att man kan ringla dem över pannkakorna.


En sallad vill man ha till. Vi gjorde vår på avokado, gurka, salladslök, koriander, citron och olja. Men detta kan man variera i oändlighet.


Sedan steker man okonomiyakierna i rikligt med olja tills de är gyllenbruna. Medelvärme blir bra, då hinner de stelna utan att brännas vid.


Så här blev det!

Lämna en kommentar